AMBIENT SPECIFIC DIFERITELOR TIPURI DE TRUFE

 

 

  Trufele sunt ciuperci micorizante (gr.mykes – ciuperca si rhiza-radacina).

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe langa radacinile unor specii de arbori, cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice numite micorize.
      Prin intermediul micorizelor are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore si ciuperca ,
planta superioara micorizata asigura trufei glucide, vitamine, substante stimulatoare de crestere si fructificare, iar trufa furnizeaza plantei azot, fosfor si alte alimente in forma usor asimilabila.

         Tocmai  acestei relatii simbiotice, plantele cu micoriza cresc mai bine, iar ciupercile fructifica mai abundent. Schimbul de substante intre cele doua organisme se face pe principiul osmozei: hifele miceliene ale ciupercii fiind lipite de radacinile arborelui micorizat, se comporta ca o membrana semipermeabila care permite trecerea substantelor nutritive, solubilizate, dintr-o parte in alta.

 

Trufele cresc in principiu la adancimi de 5-10 cm, dar pot fi gasite si pana la 50 cm adancime, de multe ori solul este crapat la suprafata, fiind un semn demn de luat in considerare de cautatori .


 

 

Principalele 10 arome ale trufei

dimethylsulfure

7,5%

acetaldéhyde

4,5%

2-methilpropanal

5%

2-methilbutanal

4%

ethanol

27%

2-methil1propanol

21%

2-methil1butanal

17%

acetona

8%

2-butanon

2,5%

1 propanol

2%

 


 

 


           Din numarul de peste 500 de specii cunoscute, 298 cresc sub pamant si sunt gasite in Europa

      Le plac zonele de pădure, dar se găsesc şi în zonele de semi deşert sau cele mlăştinoase. Iubesc clima caldă şi umedă, de aceea cele mai multe specii se găsesc în aceste zone. Trufele iubesc solurile cu PH-ul ridicat cu stratul gros de humus şi cu precădere pădurile de stejari sau fagi bătrâni, unde sunt puţine plante de adâncime, iar copacii se găsesc la  distanţă unul faţă de celălalt, dar nu este exclus ca trufa să fie găsită şi în soluri mai slabe.

 

     Trufa se dezvolta in sol la adâncimea de 3-15 cm si are forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala. Diametrul trufelor poate varia  pana la 15 cm, avand deasemenea greutati de la cateva zeci de grame pana la aproape 1 kg.
In functie de specia de trufe culorile exterioare variaza de la alb , maro, violet  pana la negru albastrui inchis
 

         Se gasesc aproape in toate zonele tarii noastre, in unele locuri preferand pantele expuse la soare , in alte parti fiind gasite in paduri cu multa umbra si pamant umed . Se gasesc in zonele mai calde, in sud sau in vestul tarii, in paduri rare de foioase, in jurul fagilor, stejarilor , alunilor...
 

 
 

Tuber magnatum pico

 

      De forma sferica, dar cu multe adancituri ceea ce ii da o forma neregulata poate cea mai neregulata dintre toate trufele, poate avea o forma sferica , sau plata sau plina de umflaturi rotunde, dar suprafata este neteda si catifelata , cateodata esste brazdata de mici crapaturi, incretituri sau pete de culoare maronie. Culoarea exterioara variaza in functie de planta gazda de la nuante de ocru galbui pana la galbui-crem-maronie sau galbui-crem-verzui. Gleba poate sa fie intial alba, alb-galbuie maro deschis, culoarea alunei,  rosiatica cu vinisoare albe.

      Un miros parfumat , intens, face ca aceasta trufa sa fie etichetata drept regina trufelor .Unii asociaza mirosul trufei albe cu cel al usturoiului, dar are un parfum puternic specific inconfundabil .

     Creste in simbioza cu radacinile de stejar, plop, salcie, cer, tei si artari la adancimi mari pana la 30 cm. Nu creste langa alte specii de trufe.

Solul trebuie sa fie umed  si moale , in toata perioada anului, sa fie bogat in calciu , si sa fie bine ventilat...

 

     Perioada: Din septembrie-octombrie pana in decembrie-ianuarie

 

 

Tuber Aestivum Vit (trufa de vara)(trufa neagra)

     Are formă neregulata, in functie de solul unde creste poate avea si forme sferice sau chiar plate,  prezentand solzi piramidali maronii care prezinta 5-7 laturi. La exterior de culoare maro spre negru  iar in interior este impanzit de nervuri albe, Gleba de culoarea alb-gri sau alb-galbuila exemplarele tinere poate ajunge la nuante maronii rosiatice la maturitate.

     Se pot gasi chiar si aproape de suprafata 2-3 cm, dar si peste 15 cm adancime, ajungand la un diametru de 7-10 cm .  Exemplarele mari pot prezenta diferite forme fiindca sunt alcatuite din mai multe corpuri fructifere .. . Are un miros specific, aromat si puternic, de la aluna, porumb fiert iar odata cu apropierea toamnei mirosul se accentueaza deseori culegatorii asociaza diferit mirosul trufelor .

    Aestivum are o aroma puternica, intensa si creste in padure in locul in care gasim  soluri nisipoase si argiloase . Creste in locuri bogate in calcar.

 

    Creste la radacina stejarului, gorun, carpenului, fagului, alunului, pin negru si al teiului.  Deseori intr-un cuib se gasesc mai multe trufe.

 

Perioada de recoltare : Din mai-iunie pana in septembrie.

Trufele care se recolteaza pana la mijlocul lunii septembrie se numeste aestivum, iar cele recoltate mai tarziu se numesc uncinatum. Parerile sunt impartite fiindca nu s-au putut gasi dovezi ca fiind doua specii diferite aestivum - uncinatum.

 

 

 

 

 

Tuber Uncinatum

    Se aseamana cu Aestivum, forma rotunda neregulata, miros mai profund si un gust mai aromat decat aestivum, la exterior de culoare inchisa - neagra sau maro inchis spre negru, iar in interior culoare maro-rosiatic sau ciocolatiu cu aspect de marmura avand nervuri alb-gri.

Perioada de recoltare: Din septembrie pana in decembrie.

 

 

 

 

Tuber Brumare Vit ( trufa de iarna)

       Trufa de iarna are un corp cu o forma regulata, avand un diametru mai mic decat trufele de vara, rareori depasind 6 cm.  , au un miros puternic de mosc. Culoarea exterioara este  negru-albastrui sau maro-inchis rareori gri-maroniu,  avand o suprafata neteda acoperita cu solzi mici formati din 4-6 laturi, dar sunt cazuri in care pot prezenta solzi mari cu inaltime de 3mm.

     Carnea interioara este initial alba dar spre maturitate devine gri pana la gri-inchis sau gri-violet , nervurile subtiri albe sau gri-cenusii dand un aspect marmorat glebei.  Au un miros puternic, complex dar pot avea si miros intepator pierzandu-si orice valoare gastronomica.

 

Perioada optima de recoltare: Din decembrie pana in martie.

 

Creste la radacina stejarului, pin negru, carpenului, alunului si al teiului.

 

 

Tuber Macrosporum (trufa cu spori mari)

Este cea mai apreciata si valorasa trufa neagra. Trufa de forma neregulata,  cu spori mari, rar intalnita fiind pretentioasa la PH-ul  solului si clima. Mirosul este asemanator cu cel al trufei albe. Culoare negru- maro rosiateca. avand un interior gri-rosiatic cu nervuri albe , mai dese si apropiate.

Perioada:   Din octombrie pana in decembrie.

 

 

 

 

 

 

 

Tuber mesentericum

Este asemanatoare cu aestivum , avand o forma rotunda neregulata.  prezentand negi de forma piramidala, dar are o suprafata mult mai neteda, Culoarea neagra - bruna , prezinta crapaturi de 2-4 mm latime, avand interiorul marmorat de culoare alba , iar inspre inima este gri -maroniu, cu numeroase nervuri late cu un aspect de labirint de culoare alba.

Este o trufa cu un puternic miros intepator  de fenol  - iod , iar din aceasta cauza nu este atat de mult cautata. Creste in simbioza cu stejarul, pinul...

Perioada:    Din septembrie pana in decembrie.

 
 

 

 

Choirmyces Meandriformis Vit  (Trufa porceasca )

 

 Este o specie de trufa care creste aproape de suprafata, exemplarele mari iasa la suprafata deasupra solului. Ajunge la greutate de 750 gr. Aroma foarte puternica se pastreaza chiar si dupa uscare.

Este trufa specifica tarii noastre. In Transilvania la inceputul secolului 20 existau foarte multe familii care se ocupau cu recoltarea si comercializarea acestei trufe, care ajungea sa fie vanduta in tarile vestice unde era foarte apreciata.

      Consumata in stare cruda poate da dureri de stomac,  de aceea este bine sa fie consumata in cantitati mici fiarta sau prajita.

Forma neregulata, de culoare alb-galbui avand un interior crem-galbui marmorat.

Miros puternic de amidon, gen porumb fiert.

 Deocamdata nu este o specie cu valoare gastronomica si nu este comercializata.

 

Perioada: Din iunie pana in octombrie