Trufele apartin genului Tuber , ciuperci al carora intreg ciclu de viata se desfasoara sub pamant - Ipogei, traiesc obligatoriu in simbioza cu alte plante, arbusti sau arbori, pentru a putea produce pretiosul Sporocarp. Peretele extern numit Peridium poate fi neted sau cu zgrunturi, sozi de forme diverse avand culori variabile de la alb la negru inchis.

 Masa interna a trufei  numita Gleba care poate avea culori de la alb pana la negru, de la roz deschis la maro inchis, poate avea nervuri ramificate de o densitate variabila, care delimiteaza alveole in care sunt ingropate celule mari , numite Ascus, care contin Sporii.  Caracteristicile morfologice ale trufelor dupa care se pot identifica speciile de trufe sunt date atat de Gleba, peridium, Ascus sau Spori, dar si dupa perioada de crestere.


 

   Compozitia trufelor:

   Este dificil de inteles pentru ce motiv sunt atata de scumpe trufele tinand cont ca acestea contin aproximativ 80% apa.  Deci valoarea trufei nu este data de aportul alimentar sau bogatia in vitamine sau proteine, ci este data de puterea trufei de a induce placere celui care o consuma  putere accentuata de puternica aroma si miros a trufei. Aceasta caracteristica se vede mai ales in marea diferenta de preturi dintre diferitele specii de trufe

 
  Tuber magnatum pico tuber melanosporum vit
Apa 82,58 82,80
ceneri 1,97 1,70
azot 0,88 0,87
azot nonproteic 0,23 0,14
proteine 4,13 4,50
lipide 2,08 1,90
glucide 0,36 0,17
fibre alimentare 8,43 8,13
 

    
   Pe langa acestea se pot gasi diferite elemente minerale ca: potasiu, sodiu, zinc, magneziu, calciu, cupru